Borówka amerykańska uprawa – opieka nad rośliną
Borówka amerykańska uprawa – borówka amerykańska, z łaciny – vaccinium corymbosum, to tak zwana niebieska jagoda z rodziny wrzosowatych. Jest to roślina wieloletnia, która pochodzi z Ameryki Północnej, jednak rozprzestrzeniła się w naturalnym środowisku również w Nowej Zelandii oraz na wyspach japońskich. Borówka amerykańska uprawa była też znana w Europie m.in. w Holandii czy Anglii. W Polsce borówka amerykańska uprawa również jest bardzo popularna. Według statystyk, pod koniec lat 90-tych w Polsce na powierzchni mniej więcej 350ha zebrano około 800 ton borówki amerykańskiej.
Owoce borówki amerykańskiej – cechy
Owoce, które zbieramy podczas – borówka amerykańska uprawa, to jagody, które są podobne do tych pozyskiwanych z borówki leśnej tzw. czarnej. Średnica którą owoc borówka amerykańska uprawa może osiągnąć to od 1 cm aż do 3 cm! Kolor skórki owocu jest ciemnoniebieski, a charakteryzuje go woskowy nalot. Dzięki borówka amerykańska uprawa możemy we własnym ogródku osiągnąć tzw. superfood – ponieważ borówkę tę lekarze zaliczają do pożywienia o wysokiej zawartości witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz antyoksydantów.
Wymaganie borówki amerykańskiej uprawa
W kwestii borówka amerykańska uprawa należy zaznaczyć, że roślina powinna być sadzona w miejscu nasłonecznionym, lecz osłoniętym od działania wiatru. Nie powinniśmy jednak sadzić owocu w okolicach, które są narażone na gromadzenie się wody, a przez to na występowanie zmarzlin. W borówka amerykańska uprawa liczy się także odpowiednie pH gleby. Musi być ono o odczynie kwasowym tj. od 3.8 do 4.8 pH. Dobra gleba zasobna jest bowiem w składniki pokarmowa i próchnicę, która jest niezbędna do dobrej uprawy rośliny.