Poradnik dla każdego szefa restauracji

Według badań przeprowadzonych przez polską telewizje, prawie wszystkie restauracje nie jest w stanie przeżyć dłużej aniżeli przez okres pięciu lat. Dotyka to w pewnym sensie każdego rynku, przede wszystkim tak trudnego, którym jest warszawski rynek. Będąc kierownikiem biznesu restauracyjnego, przystaje wiedzieć o paru niesłychanie relewantnych kwestiach, by zarobić pieniądze. Postaram się niżej przedstawić te czynniki które wpływają na sukcesywne prowadzenie interesu gastronomicznego w w ojczystym kraju. Przede wszystkim, bardzo ważna jest obsługa. Żadna jadłodajnia nie będzie prawidłowo kierowana, jeżeli nie zaangażuje się w niej pasujących pracowników. Powinna być ona obeznana, powinna mieć doświadczenie w pracy w gastronomii, żadna restauracje warszawa nie popełnią takiego błedu. Kelnerki powinny być pociągające i powinny być ciepłe. Na nieszczęście, mnóstwo restauratorów nie wie jak ustrzec się przed błędem angażowania interesujących kelnerek kierując się normą, że konsumenci dokładnie tego rodzaju damy cenią. Notorycznie niestety nie zwraca się już uwagi na ich doświadczenie, a nie ma nic gorszego aniżeli kelnerka, która nie wita gości w drzwiach restauracji oraz kelnerka, która nie jest w stanie rzec nic sensownego o menu w lokalu, w której pracuje.Przymus zatrudnienia profesjonalnej obsługi dotyczy dodatkowo kucharza. Nieraz to właśnie szef kuchni mówi o tym, co w restauracji najlepsze, a więc o tym, czy istnieje w niej porządne pożywienie. Jest to zwłaszcza ważne na tak przykrym rynku, jakim jest Warszawa. Dobrze jest wyspecjalizować się w jednej kuchni i podawać ją powszednio na tym samym poziomie. Przykładem są warszawskie restauracje meksykańskie, prowadzone za pomocą jednostek, którzy robią to z głęboką manią i którzy wpadli na pomysł prowadzenia lokalu tylko dlatego, że są zafascynowani Meksykiem po wczasach w Meksyku, ale dlatego, że lubią tę kuchnię i znają się na obcej kulturze. Klienci lokalu w większości wypadków to przypuszczają i wierzą posiadaczom, umacniając swoją sympatię częstym nadchodzeniem do fast-foodu.
Źródło: www.podgigantami.pl