A gdzie wy pijecie kawę ?


Prawdziwi koneserzy kawy, wiedzą, że to, co kryje się pod nazwą „kawa rozpuszczalna” kawą w żadnym wypadku nie jest. Jest wyłącznie napojem kawopodobnym. Mocny smak, aromat i doznania oferuje dopiero kawa ziarnista. W supermarketach oferowanych jest niemało marek kaw gotowych do zaparzenia. Są to już zmielone ziarna. Kawę mieloną parzyć można zarówno „tradycyjnie”, innymi słowy po turecku, jak i wykorzystywać do przygotowania kawowych specjałów z ekspresu, takich jak espresso lub latte. Jednak jeszcze lepszym wyborem jest postawienie na kawę kupowaną w formie ziaren i zainwestowanie we własny młynek do niej. Nic nie równa się smakowi odpowiedniej jakościowo, aromatycznej, nowo zmielonej tuż przed zaparzeniem ziarnistej kawy.
Kawa ziarnista oznacza oczywiście dłuższy czas przygotowania, jednakowoż odwdzięcza się niepowtarzalnością przyrządzonego z niej naparu. Kawa arabica to napój ponadprzeciętny: pobudzający, inspirujący, towarzyszący nieraz pracy twórczej, ale też rodzinnym, jak również towarzyskim i biurowym spotkaniom. Jej przygotowywanie może służyć celebracji wspólnie spędzonych w gronie bliskich chwil. Ugoszczenie zaś dobrą kawą znaczącego gościa z pewnością wpłynie na poprawny odbiór naszej osoby w jego oczach. Kawa ziarnista oznacza postawienie na jakość, wybór tego, co lepsze, kosztem tegoż, co prędkie i wygodne.

Picie kawy ma solidnie utrwalone miejsce w naszej kulturze. Pija się ją zarówno w domu, jak i w pracy, podaje sie ją przy wielorakich okazjach. Wiele ludzi nie wyobraża sobie ranka bądź popołudnia pozbawionego smaku tego świetnego napoju. Gorzki smak kawy wspaniale współgra z kąskiem ukochanego ciasta czy kostką słodkiej czekolady. Obyczaj picia kawy to z pewnością pewna przyjemność, na jaką sami sobie pozwalamy. Należałoby poświęcić trochę więcej czasu, wybierając dobre ziarna a także osobiście je mieląc, aby ta przyjemność była jeszcze pełniejsza.

Źródło: kawaiherbata24.pl